שאלות נפוצות

אופטומטריסט הוא מומחה בהתאמת משקפים ועדשות מגע.

האופטומטריסט מתמחה בבדיקת ראיה, בבדיקת צרכי הראיה, בהתאמת מסגרת למבנה הפנים ובהתאמת עדשות לפי הצרכים והרצונות למסגרת או לעדשות מגע.

אופטומטריסט מוסמך הוא אופטומטריסט שעבר את בחינות הרישוי של משרד הבריאות, וקיבל את הרישיון.
את מקצוע האופטומטריה לומדים במוסד להשכלה אקדמית במשך ארבע שנים.

בארץ ישנם שני מוסדות המאפשרים לימוד אופטומטריה: אוניברסיטת בר אילן, ומכללת הדסה. האופטומטריסט בודק ראייה, מתאים משקפיים ועדשות מגע ומטפל בכל תפקודי הראייה.

תפקידו של רופא עיניים הוא לרפא את העיניים ז"א לטפל במחלות עיניים, דלקות, לחצים, ועוד נושאים טראומטיים.

תפקידו של האופטומטריסט הוא לאבחן את צרכי הראיה, צרכיו ורצונותיו של המטופל ולהתאים לו את הפתרון המתאים ביותר, משקפיים או עדשות מגע או שילוב ביניהם.

בדיקות ראיה אינן חידון או מבחן עם ציונים. ניתן בהחלט לטעות בזיהוי האותיות או המספרים.

טעות בזיהוי מספר, או קצב זיהוי המספרים, נותנים כיוון במהלך הבדיקה.

מטרת הבדיקה לאתר את ליקוי הראיה באם קיים ולתקנו, ע"מ להגיע לחדות ראיה מיטבית תוך שמירה על נוחות ראיה מיטבית.

זהו ליקוי בריאותי תלוי גיל, המופיע בסביבות גיל 42, המתבטא בירידה ביכולת העין להתמקד בעצמים הנמצאים בקרבתה.

הסיבה האמתית הגורמת לליקוי עדיין לא ידועה בוודאות. מחקרים שנעשו עד כה מצביעים במידת סבירות גבוהה יותר על אובדן גמישותה של עדשת העין והחלשות שרירי העין כגורם עיקרי.

מטופלים בגילאי 40-50  נתקלים בצורך להרחיק את חומר הקריאה כתוצאה מחוסר יכולת להתמקד בחומר הקריאה מקרוב או עצמים קטנים קרובים אחרים. היכולת להתמקד בעצמים קרובים פוחתת עם עליית הגיל. ברוב מקרי הפרסביופיה חדות הראייה לרחוק לא נפגעת.

הסימנים הראשונים בהם מבחינים רוב בני האדם הם קשיים בקריאת אותיות קטנות, במיוחד בתנאי תאורה גרועים, עייפות בעיניים לאחר קריאה ממושכת, טשטוש בראייה או טשטוש רגעי בראייה בעת מעבר ממבט על עצם מרוחק למבט על עצם קרוב.

לא ניתן כרגע לרפא פרסביופיה, הטיפול הוא באמצעות עזרי ראיה כמו משקפיים (משקפי קריאה או משקפיים ייעודיות, מולטיפוקל או משרדיות), או עדשות מגע.

עדשת מולטיפוקל כשמה כן היא עדשה רב מוקדית. קיימים בה אין סוף מוקדי ראיה, לכל מרחק מוקד משתנה.  בחלקה העליון המוקדים מותאמים לראיה מרחוק מעל 6 מטר.

בחלקה המרכזי מוקדיה מותאמים למרחקים קצרים יותר 2-6 מטר.

בחלקה התחתון מותאמים המוקדים לאזור הביניים והקרוב  0.3-2.0  מטר, קריאה, מחשב וכדומה.

מערכת העין מוח שלנו מאד מפותחת וחכמה, לאחר מספר ימי הסתגלות העין מוצאת לעצמה את האזורים הנכונים והמתאימים לכל מצב ראיה, מתאימה את עצמה למצב.

עדשה משרדית היא עדשה רב מוקדית, קיימים בה מוקדי ראיה רבים, לכל מרחק מוקד שונה, ממרחק קריאה כ 30 ס"מ ועד כ 4 מטר, תלוי במרשם וביכולת העין.

עדשה זאת מתאימה לעבודה בתחום החדר, ממרחק קריאה קרוב של כ 30 ס"מ דרך עבודה מול המחשב ועד כ 3-4 מטר בתחום החדר תלוי מרשם.

קיימים סוגי חומרים שונים שמאפשרים ייצור עדשות דקות יותר וחזקות יותר. בנוסף קיימים חומרים המשנים צבעם בהתאם לשמש והטמפרטורה, העדשה מתכהה לחום או אפור. ובנוסף חומרים הניתנים לצביעה, צביעה לשם אסתטיקה או הגנה מפני השמש.
זמן ההסתגלות הממוצע לוקח כשבוע עד שבועיים, ומשתנה מאדם לאדם בהתאם לרגישות ומצב העיניים. ההסתגלות למולטיפוקל היא כמו הסתגלות למשקפיים אחרים.

לאחר קבלת הדרכה ראשונית מהאופטומטריסט והבנת מבנה העדשה, יש להשתמש במשקפיים בתבונה, להרכיבם בתחילה במצב נייח זמן מה, בערך שעה ולאחר מכן להשתמש בהם בהליכה ובפעילות אחרת. במקרה של סחרחורת או טשטוש להורידם ולחזור אליהם לאחר כשעה.

בהליכה ברחוב או בירידה במדרגות יש לחשוב על ההדרכה שקבלת ולהתנהג בהתאם, לאחר פעם או פעמיים המוח ידע מה לעשות מבלי נחשוב.

אם ישנו קושי, יש לבצע זאת בהדרגה עם זאת להתמיד להרכיב רק את  משקפי המולטיפוקל כל הזמן.

אין סיבה להגיע לכאבי ראש או סחרחורת, במקרה כזה יש לחזור לאופטומטריסט.

האופטומטריסט המתמחה במשקפי ראיה מולטיפוקל ימליץ לכם יבחר את העדשה הנכונה לפי מצב העיניים והצרכים שלכם.
מדינת ישראל נמצאת באזור גאוגרפי שטוף שמש במרבית ימות השנה. קרינת ה U.V המזיקה לעור הגוף מזיקה אף יותר לעיניים, הסיבה העיקרית להיווצרות הירוד (קטרקט), ולעוד בעיות ראיה.

בחורף השמש  נמצאת לעיתים מאחורי העננים, למרות זאת רמת הקרינה בעינה עומדת, כך גם הסכנות שהיא עלולה לגרום למרכז הראייה. לכן, חשוב להגן על העיניים באמצעות משקפי שמש גם אם נדמה שמזג האוויר סגרירי.

רוב העדשות הנמצאות היום בשימוש במשקפי שמש הנרכשים אצל חנויות אופטיקה הן עדשות החוסמות קרינת U.V, באורכי הגל מסוכנים.

העדשות המומלצות היותר למשקפי שמש הינן עדשות פולארויד (מקטבות), באיזה צבע שרוצים, הסבר על עדשות פולארויד בדף נפרד.

פזילה אינה רק בעיה קוסמטית. פזילה הינה בעיה תפקודית – חוסר התפתחות מוחית של הראייה הדו עינית. הבעיה הינה חוסר יכולת מיקוד של 2 העיניים לאותה נקודה. לצד הבעיה התפקודית, קיימת הבעיה האסטטית, הגורמת לעיתים גם לבעיה רגשית.

ילדים ומבוגרים עם פזילה סובלים לעיתים מנזק רגשי לכל החיים, נזק הנגרם בשל אופן ההתייחסות של האחרים לליקוי הראייה שלהם.

את הראיה יש לבדוק אצל רופא עיניים עם הרחבת אישונים, לאחר קבלת ממצאי הבדיקה מהרופא באם הכל תקין, יש לגשת לאופטומטריסט ע"מ להתאים משקפיים.
מולטיפוקל מתאים לכל מי שזקוק לתיקון ראיה לכל המרחקים .

שכיח מעל גיל 40, בזוג אחד ניתן פתרון נוח לכל המרחקים, המשפר לנו את איכות החיים.

ציפוי אנטי רפלקס הוא ציפוי הנעשה לעדשות המשקפיים, ציפוי הבולע את קרני האור המוחזרות.

ציפוי האנטי רפלקס מאפשר ראייה טובה יותר ובעיקר נוחה יותר. בדרך כלל ציפוי האנטי רפלקס משולב עם ציפוי הגנה בפני קרינת U.V ונגד שריטות.

.

במחלת הקרטוקונוס ניתן להרכיב משקפים במידה והן משפרות את הראיה.  לא תמיד משקפיים ישפרו את הראיה מכיוון הקרטוקונוס הינו גוף מעוות קצת הנמצא למעשה על העין ומחוצה לה. במידה וזה לא עוזר יש לעבור לעדשות מגע.
עדשות מגע לא עוצרות את הקרטוקונוס אלא משפרות את איכות הראיה.
מומלץ לך לגשת לאופטומטריסט שלך ע"מ שיבצע בדיקת ראיה מקיפה, לאחר הבדיקה וברור צרכיך יוכל להמליץ על הפתרון המומלץ המתאים לך.

סביר להניח שימליץ על מעבר לשימוש במשקפי מולטיפוקל.  שימוש במשקפי מולטיפוקל ישחרר אותך מהצורך להוריד ולהרכיב משקפים או את הצורך במספר זוגות משקפים. משקפיי ראייה מולטיפוקל נותנות מענה מתאים ונוח לכל המרחקים. זוג אחד מתאים לכל השימושים, ואין יותר צורך להחליף בין כמה זוגות משקפיים.

קניית עדשות מגע ללא מרשם או התאמה של אופטומטריסט מסוכנת מאד. הדבר יכול לפגוע בעיניים ולהוביל לנזק בלתי הפיך.
סיבות חיצוניות:  ניתוחים, שינויים במזג האוויר, עבודה ממושכת מול מחשב ללא מצמוץ, קריאה ממושכת, שהות ממושכת בחדר ממוזג.

סיבות פנימיות: שינויים הורמונים, מחלות עיניים, גלולות, תרופות, טיפולים כימותרפים, טיפול בפצעים (אקנה).

אופטומטריסט המתמחה בכל תפקודי הראיה כמו פזילה, מיקוד.
חשוב לבצע בדיקות ראייה בשלבי ההתפתחות השונים של מערכת הראייה של הילד: הבדיקה הראשונה אמורה להיערך בסמיכות ללידת התינוק, הבדיקה השנייה בגיל  6 חודשים והשלישית בגיל 3 שנים. לאחר מכן, בגיל 6 שנים, יש לבצע בדיקת ראייה הכוללת הרחבת אישונים, אצל רופא עיניים, בכדי לגלות ליקויי ראייה ומחלות עיניים. גילוי מוקדם של בעיות עיניים וראייה עשוי להוביל לריפוי, בעוד שגילוי מאוחר עלול לתרום ליצירת נזק בלתי הפיך.
כפי שאת\ה סומך על בעל המקצוע האופטומטריסט שיקבע את המרשם הנחוץ לתיקון הראיה שלך, כך תסמוך עליו שימליץ לך על העדשות המתאימות לצרכיך ולמרשם שלך.
שימוש בעדשות מגע בהחלט מחייב פיקוח והשגחה. למען שמירה על בריאות עיני המטופל, על האופטומטריסט להקפיד שהמטופל יגיע לביקורות במועד.
ניתן להתאים עדשות מגע לבעלי עיניים יבשות. לבעלי עיניים יבשות יש להתאים עדשות מגע העשויות מחומרים חדישים הסופחים נוזלים, ומשמרים את הלחות בעין. את עדשות מגע העשויות מחומרים מתקדמים אלה, ניתן להרכיב בנוחיות ובמשך שעות רבות.
ניתן להתחיל להרכיב עדשות מגע כבר בגיל שמונה. מחקרים עדכניים בנושא  מוכיחים שילדים בגיל 8 נהנים במיוחד מעדשות המגע שלהם. שימוש בעדשות מגע בגיל צעיר משנה לטובה את חיי הילד. ההבדל היחידי שנמצא לגבי שימוש בעדשות מגע, בין מבוגרים לילדים, הוא שילדים זקוקים בממוצע ל – 15 דקות נוספות בכדי ללמוד בפעם הראשונה כיצד להרכיב את עדשות מגע.