בדיקת ראייה

בדיקת ראייה

מטרת הבדיקה

בדיקת ראיה היא מונח המתייחס למספר בדיקות המודדות את היכולת לראות פרטים מקרוב ומרחוק, את שדה הראיה ואת היכולת לראות צבעים.

הכנות לבדיקה:

יש לזכור תוצאות הבדיקה נכונות לאותו רגע, יתכן מצב בו נגיע לבדיקת ראיה כאשר אנו לאחר יום עבודה מפרך בשמש, או לחילופין יום מתיש אל מול המחשב, בחדר ממוזג שייבש את עינינו, אנו עשויים לקבל תוצאות בדיקה לא אמיתיות.

לכן למען קבלת בדיקה אמיתית ונכונה שתשרת אותנו בקלות ונוחות, אמרו לאופטומטריסט בדיוק רב את מצבכם.

אני עייף, עבדתי שעות רבות, אני מרכיב עדשות מגע כל היום והסרתי אותן עכשיו לפני חצי שעה.

אין הכנות מיוחדות לבדיקת ראיה. אם הנבדק מרכיב משקפיים או עדשות מגע עליו להביאם איתו לבדיקה, כמו כן, אם יש לו את המרשם של המשקפיים מומלץ להביאו לבדיקה.

קיימות תרופות היכולות להשפיע על התוצאות של בדיקות ראיה ולכן, בחלק מבדיקות הראיה, על הנבדק לדווח לבודק על כל התרופות שהוא נוטל באופן קבוע.

הבדיקות

1. בדיקת חדות ראיה

בדיקת חדות ראיה היא הבדיקה הנפוצה ביותר, נערכת במטרה להעריך את איכות הראיה. בבדיקת ראיה זו מודדים את היכולת של העין לראות פרטים במרחקים קרובים ורחוקים.

בדיקת חדות ראיה מבוצעת במסגרת בדיקת ראיה שגרתית, הבדיקה מבוצעת בכל מקרה שבו אדם מתלונן על הפרעה בראיה. אורכת כ 3 דקות.

2. בדיקת רפרקציה (קביעת מרשם)

בדיקת רפרקציה (תשבורת – כלומר, קוצר או רוחק ראיה) בודקת את הצורך באמצעי לתיקון הראיה כגון משקפיים או עדשות מגע ובודקת את המספר הנחוץ. בדיקה זו נעשית בדרך כלל לאחר בדיקת חדות הראיה. אורכת כ 15-30 דקות.

3. בדיקת שדה הראיה

בדיקת שדה ראיה היא בדיקה ממוחשבת המאפשרת להעריך את שדה הראייה המרחבי של המטופל. אורכת כ 5 דקות.

4. בדיקת ראיה לרישיון

על מנת לקבל רישיון נהיגה במדינת ישראל יש לעבור בדיקת ראיה לרישיון. גם כדי לחדש רישיון בגיל מבוגר יש לעבור בדיקת ראיה. בדיקת ראיה לחידוש רישיון נעשית כל שנתיים החל מגיל 65 ולנוהגים בתחבורה ציבורית מגיל 50 פעם בשנתיים. בבדיקת ראיה לרישיון משתמשים במכשיר מיוחד שאושר על ידי משרד התחבורה. בבדיקה מוודאים שחדות הראיה הינה לפחות 6/12 בעין הנבדקת, ששדה הראיה תקין ושהנבדק אינו רואה כפול. אם הראיה אינה תקינה על הנבדק יהיה להרכיב משקפיים או עדשות מגע כדי לנהוג. אורכת כ 10 דקות.

5. תדירות ביצוע

מומלץ לעבור בדיקת ראיה אצל אופטומטריסט מדי שנתיים לפחות, גם אם יש ראיה מושלמת של 6/6. ישנם אנשים הזקוקים לבדיקות תכופות יותר מכך. לאחר בדיקה, אופטומטריסט יכול לייעץ מהי התדירות המתאימה לאותו אדם שנבדק.