האופטומטריסט מתמחה בבדיקת ראיה, בבדיקת צרכי הראיה, בהתאמת מסגרת למבנה הפנים ובהתאמת עדשות לפי הצרכים והרצונות למסגרת או לעדשות מגע.
בארץ ישנם שני מוסדות המאפשרים לימוד אופטומטריה: אוניברסיטת בר אילן, ומכללת הדסה. האופטומטריסט בודק ראייה, מתאים משקפיים ועדשות מגע ומטפל בכל תפקודי הראייה.
תפקידו של האופטומטריסט הוא לאבחן את צרכי הראיה, צרכיו ורצונותיו של המטופל ולהתאים לו את הפתרון המתאים ביותר, משקפיים או עדשות מגע או שילוב ביניהם.
טעות בזיהוי מספר, או קצב זיהוי המספרים, נותנים כיוון במהלך הבדיקה.
מטרת הבדיקה לאתר את ליקוי הראיה באם קיים ולתקנו, ע"מ להגיע לחדות ראיה מיטבית תוך שמירה על נוחות ראיה מיטבית.
הסיבה האמתית הגורמת לליקוי עדיין לא ידועה בוודאות. מחקרים שנעשו עד כה מצביעים במידת סבירות גבוהה יותר על אובדן גמישותה של עדשת העין והחלשות שרירי העין כגורם עיקרי.
מטופלים בגילאי 40-50 נתקלים בצורך להרחיק את חומר הקריאה כתוצאה מחוסר יכולת להתמקד בחומר הקריאה מקרוב או עצמים קטנים קרובים אחרים. היכולת להתמקד בעצמים קרובים פוחתת עם עליית הגיל. ברוב מקרי הפרסביופיה חדות הראייה לרחוק לא נפגעת.
הסימנים הראשונים בהם מבחינים רוב בני האדם הם קשיים בקריאת אותיות קטנות, במיוחד בתנאי תאורה גרועים, עייפות בעיניים לאחר קריאה ממושכת, טשטוש בראייה או טשטוש רגעי בראייה בעת מעבר ממבט על עצם מרוחק למבט על עצם קרוב.
לא ניתן כרגע לרפא פרסביופיה, הטיפול הוא באמצעות עזרי ראיה כמו משקפיים (משקפי קריאה או משקפיים ייעודיות, מולטיפוקל או משרדיות), או עדשות מגע.
בחלקה המרכזי מוקדיה מותאמים למרחקים קצרים יותר 2-6 מטר.
בחלקה התחתון מותאמים המוקדים לאזור הביניים והקרוב 0.3-2.0 מטר, קריאה, מחשב וכדומה.
מערכת העין מוח שלנו מאד מפותחת וחכמה, לאחר מספר ימי הסתגלות העין מוצאת לעצמה את האזורים הנכונים והמתאימים לכל מצב ראיה, מתאימה את עצמה למצב.
עדשה זאת מתאימה לעבודה בתחום החדר, ממרחק קריאה קרוב של כ 30 ס"מ דרך עבודה מול המחשב ועד כ 3-4 מטר בתחום החדר תלוי מרשם.
לאחר קבלת הדרכה ראשונית מהאופטומטריסט והבנת מבנה העדשה, יש להשתמש במשקפיים בתבונה, להרכיבם בתחילה במצב נייח זמן מה, בערך שעה ולאחר מכן להשתמש בהם בהליכה ובפעילות אחרת. במקרה של סחרחורת או טשטוש להורידם ולחזור אליהם לאחר כשעה.
בהליכה ברחוב או בירידה במדרגות יש לחשוב על ההדרכה שקבלת ולהתנהג בהתאם, לאחר פעם או פעמיים המוח ידע מה לעשות מבלי נחשוב.
אם ישנו קושי, יש לבצע זאת בהדרגה עם זאת להתמיד להרכיב רק את משקפי המולטיפוקל כל הזמן.
אין סיבה להגיע לכאבי ראש או סחרחורת, במקרה כזה יש לחזור לאופטומטריסט.
בחורף השמש נמצאת לעיתים מאחורי העננים, למרות זאת רמת הקרינה בעינה עומדת, כך גם הסכנות שהיא עלולה לגרום למרכז הראייה. לכן, חשוב להגן על העיניים באמצעות משקפי שמש גם אם נדמה שמזג האוויר סגרירי.
העדשות המומלצות היותר למשקפי שמש הינן עדשות פולארויד (מקטבות), באיזה צבע שרוצים, הסבר על עדשות פולארויד בדף נפרד.
ילדים ומבוגרים עם פזילה סובלים לעיתים מנזק רגשי לכל החיים, נזק הנגרם בשל אופן ההתייחסות של האחרים לליקוי הראייה שלהם.
שכיח מעל גיל 40, בזוג אחד ניתן פתרון נוח לכל המרחקים, המשפר לנו את איכות החיים.
ציפוי האנטי רפלקס מאפשר ראייה טובה יותר ובעיקר נוחה יותר. בדרך כלל ציפוי האנטי רפלקס משולב עם ציפוי הגנה בפני קרינת U.V ונגד שריטות.
.
סביר להניח שימליץ על מעבר לשימוש במשקפי מולטיפוקל. שימוש במשקפי מולטיפוקל ישחרר אותך מהצורך להוריד ולהרכיב משקפים או את הצורך במספר זוגות משקפים. משקפיי ראייה מולטיפוקל נותנות מענה מתאים ונוח לכל המרחקים. זוג אחד מתאים לכל השימושים, ואין יותר צורך להחליף בין כמה זוגות משקפיים.
סיבות פנימיות: שינויים הורמונים, מחלות עיניים, גלולות, תרופות, טיפולים כימותרפים, טיפול בפצעים (אקנה).